Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μεταναστευτικό: ξύπνησαν και οι Ιταλοί

Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ  και της ΕΕ ζητάει τώρα η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που καταφθάνουν ομαδών από την κατεστραμμένη Λιβύη και την Τυνησία.
Την οργάνωση επιχείρησης ναυτικής επιτηρήσεως (Maritime Surveillance) ζητά επειγόντως ή Ρώμη η οποία έξυπνα αναφέρει την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος ως "παράπλευρου" κέρδους από την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού στόλου στη Νότια Μεσόγειο. Πρωτεύων στόχος είναι φυσικά ο "συνετισμός" του Καντάφι.
Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία ήδη αντιμετωπίζει ένα κύμα μεταναστών από την Τυνησία κι έχει ήδη δεχτεί τη βοήθεια της γνωστής μας Frontex στο νησί της Λαμπεδούσας, νότια της Σικελίας. Ο Ιταλός υπουργός των εξωτερικών Franco Frattini προβλέπει την άφιξη τουλάχιστον 300,000 προσφύγων από την Τυνησία ενώ αποκάλυψε και τους φόβους του για 2.5 εκατομμύρια Λίβυους πρόσφυγες στην περίπτωση που η κυβέρνηση Καντάφι καταρρεύσει και ακολουθήσει το χάος.

Προφανώς, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έρχεται στο επίκεντρο της προσοχής των Ευρωπαίων, τώρα που μία από τις μεγάλες δυνάμεις της Γηραιάς ηπείρου καλείται να το αντιμετωπίσει. Το μέγεθος του προβλήματος της στυγνής εκμετάλλευσης και βασανισμού των λαθρομεταναστών που προωθούνται ακόμα και τώρα στην Ελλάδα από τη γειτονική μας χώρα στα ανατολικά φαίνεται ότι μέχρι πρότινος δεν αντιμετωπίζονταν με οξύνοια και ενεργητικότητα διότι αφορούσε την Ελλάδα της περιφέρειας. Οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να κοιμούνται ήσυχοι. Η ιστορία έχει τους δικούς της κανόνες, όμως, και τώρα η Ιταλία αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα. 
Αλλά ας μην παρασυρόμαστε, τη χειρότερη μοίρα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι μετανάστες γιατί  η δυστυχία των ανθρώπων που διώκονται από την πατρίδα τους δεν έχει τέλος όταν η διεθνής κοινότητα τους αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια που πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι (που μέχρι πρότινος βολικά αποτελούσε η Ελλάδα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου