Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Το κόστος των εξοπλισμών και η κοινή γνώμη: το αμερικανικό παράδειγμα

Στην Ελλάδα, στη χώρα όπου τα ζητήματα άμυνας παραμένουν αντικείμενο έρευνας των λίγων, που ο μύθος περί των δυνατοτήτων άμυνας κυριαρχεί συνήθως επί της πραγματικότητας και όπου οι εξοπλιστικές δαπάνες περιβάλλονται συχνά από πέπλο ομίχλης , θα φανεί περίεργο το ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιεύει κάθε χρόνο πλήρη έκθεση με τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου αλλά και το αναλυτικό κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και τα παραπάνω, σε μορφή απλοποιημένη ώστε να μπορεί να τα διαβάσει ο κάθε Αμερικανός πολίτης.

Έτσι, οι "τυχεροί" Αμερικανοί μπορούν να δουν που πάνε τα δολάριά τους και να εκφέρουν άποψη ή και να κινητοποιηθούν όταν βλέπουν λάθος χειρισμούς ή παρατυπίες. Τι νομίζετε ότι κάνουν, εξάλλου,  Αμερικανοί γερουσιαστές και Κόνγκρεσμεν. Πολεμούν για τους υποστηρικτές τους αλλά και την εκλογική τους βάση, ακόμα και στον τομέα των αμυντικών προμηθειών και της ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο εξάλλου προάγεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από τα προγράμματα του F-35, του LCS, των Trident και του THAAD. Έτσι ελέγχεται η εκτελεστική εξουσία. Με την ευρεία λαϊκή συμμετοχή.

Με τον τίτλο "Program Acquisition Costs by Weapon System" η έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο Φεβρουάριο αποκαλύπτει τα οικονομικά στοιχεία όλων των σημαντικών προγραμμάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα.
Έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το κόστος ανά μονάδα (unit cost) του F-35 θα κυμανθεί στα 207 εκατομμύρια (περισσότερο από όσο προϋπολογίζονταν αλλά λιγότερο από τα ) ενώ αν συμπεριληφθεί και το κόστος ανάπτυξης η τιμή μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 304 εκατομμύρια δολάρια. Η τελευταία φυσιολογικά θα πέσει από τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τους μεγάλους αριθμούς παραγωγής. Αντίστοιχα, το κόστος ανά μονάδα του πολυσυζητημένου F-18 Super Hornet αγγίζει τα 95 εκατομμύρια δολάρια ενώ του νέου P-8A Poseidon τα 272 εκατομμύρια δολάρια (χωρίς να συνεκτιμηθεί το κόστος ανάπτυξης).
Ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία δίνονται και για άλλα σημαντικά προγράμματα. Το φιλόδοξο THAAD  θα κοστίσει συνολικά 1,174 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε συστοιχία (68 βλήματα). Το "πολυδυσφημισμένο"  LCS (Littoral Combat Ship) κοστίζει, μέχρι στιγμής, 542 εκατομμύρια ανά μονάδα, με το κόστος να αναμένεται ότι θα πέσει κατά πολύ όταν η κλάση θα μπει σε φάση μαζικής παραγωγής (και ίσως εξασφαλίσει και μερικούς εξαγωγικούς πελάτες).

Συνολικά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα δαπανήσουν σε προγράμματα μέσα στο 2012: 55 δις στον τομέα υποστήριξης επιχειρήσεων, 54 δις σε αεροσκάφη και αεροπορικό εξοπλισμό,  24 δις δολάρια για ναυπήγηση σκαφών και εξοπλισμό, 12 δις στον τομέα ανάπτυξης και τεχνολογίας, 11 δις σε πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά, 11 δις σε συστήματα C4I (Command, Control, Communication, Computers and Intelligence), 10 δις σε διαστημικά συστήματα και 10 δις δολάρια στην αντιπυραυλική άμυνα.

Τουλάχιστον οι "χαζοί" Αμερικανοί (μπορούν να) έχουν μια ιδέα του που πάνε τα λεφτά τους. Οι Έλληνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου