Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Οι Ρώσοι προτιμούν Γαλλικά (για άλλη μια φορά)!

Η Ρωσική κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να προτιμά γαλλικά!
Διεθνείς πηγές αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να προμηθευτεί 500 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα VBL της Panhard για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
Το συνολικό συμβόλαιο αναμένεται να αγγίζει τα 260 εκατομμύρια δολάρια. Εντύπωση προκαλεί φυσικά ότι η ρωσική κυβέρνηση εγκαταλείπει σταδιακά το δογματικό "ο επιμένων... ρωσικά" βλέποντας ότι η κατασκευή παντός είδους πλατφόρμας από τη ρωσική βιομηχανία δεν είναι πάντα οικονομικά συμφέρουσα.
Εξάλλου, δημοσιογραφικές πηγές θέλουν τη Ρωσία να γενικεύει την πρακτική της εγχώριας παραγωγής κατόπιν αδείας. Τον Ιούνιο του 2010 υπογράφτηκε συμφωνία για την εγχώρια παραγωγή της θερμικής διόπτρας Catharine-FC της Thales ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους αποκαλύφτηκε ότι η Ρωσία πρόκειται να κατασκευάσει ελαφρά τεθωρακισμένα πολλαπλών χρήσεων LMV M65 της IVECO. Και φυσικά, υπάρχει και η (μεγάλη) υπόθεση των αμφίβιων αποβατικών σκαφών Mistral τα οποία θα δώσουν νέα πνοή στο ρωσικό ναυπηγικό τομέα.
Κοινώς, οι Ρώσοι πιάνουν το νόημα... Εκεί που η εγχώρια βιομηχανία χωλαίνει έρχονται οι έξυπνες συνεργασίες με το εξωτερικό για να φέρουν τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.
Ας τα βλέπουν κάποιοι στην Ελλάδα για τους οποίους η έννοια της μακροχρόνιας στρατηγικής έχει χάσει τη σημασία της. Ας τα βλέπουν και οι άλλοι, που οτιδήποτε ρωσικό το θεωρούν και κορυφαίο. Ευτυχώς οι ίδιοι οι Ρώσοι επιτελείς και αξιωματούχοι είναι περισσότερο προσγειωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου