Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις του Stuxnet

Την ευθύνη για το "σκουλήκι" Stuxnet που σκόρπισε τον πανικό πριν από μερικούς μήνες και το οποίο φέρεται να είναι και η αιτία καθυστερήσεων στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καταλογίζει Γερμανός ειδικός στην κυβερνοασφάλεια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Πρόκειται για τον πρώτο αναλυτή ο οποίος διατυπώνει ευθαρσώς την άποψή του για την "καταγωγή" του σκουληκιού.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια, και ανάμεσα σε διαπρεπείς προσωπικότητες του τομέα, ο Ralph Langner αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του το Stuxnet ήταν το απαύγασμα μιας επιχείρησης των Αμερικανικών Υπηρεσιών ασφάλειας και της Μοσάντ.
Το κύριο επιχείρημα του Langner είναι ότι το Stuxnet σχεδιάστηκε για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά δηλαδή να καταλάβει τον έλεγχο των βαλβίδων και των στροφείων της βιομηχανικής εγκατάστασης του Ιράν. Προκειμένου κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, η εκ των έσω γνώση του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο εξοπλισμός των Ιρανών είναι απαραίτητη. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι σχεδιαστές του Stuxnet να είχαν γνώση ακόμα και των πιθανών αντιδράσεων των χειριστών του εξοπλισμού, οπότε και επέτυχαν την απομόνωση των χειριστών όσο το "σκουλήκι" θα αναλάμβανε τον έλεγχο.
Επρόκειτο επομένως για ένα εξαιρετικά "εξειδικευμένο" λογισμικό, το οποίο μάλιστα θα στοχοποιούσε μόνο εξοπλισμό της γερμανικής Siemens και ο οποίος χρησιμοποιείται από τους Ιρανούς για την έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας πυρηνικού καυσίμου.
Υποψίες για τον ρόλο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην υπόθεση Stuxnet υπήρχαν από τον περασμένο Γενάρη, και η αλήθεια είναι ότι δεν προξενούν και ιδιαίτερη έκπληξη. Ωστόσο ο Langner είναι ο πρώτος αναλυτής ο οποίος ανοικτά επιρρίπτει την ευθύνη σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου