Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία αναπτύσσει λογισμικό για τα μαχητικά αεροσκάφη, για πόλεμο με σύμμαχο των ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει παγώσει το πρόγραμμα για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, για το λόγο ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται, όπως άλλωστε αναμένονταν, να παρέχει πρόσβαση στους κωδικούς και τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού που προορίζεται για τον έλεγχο των συστημάτων του αεροσκάφους.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Genyul έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-35 δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία σκοπεύει να συζητήσει μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο της σύναψης μιας σύμβασης κατά την επόμενη συνεδρίαση της εκτελιστικής επιτροπής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιτύχει «κάποια πρόοδο» στη μεταφορά τεχνολογίας, αλλά οι «παραχωρήσεις» από τις ΗΠΑ, δεν αρκούν στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα αεροσκάφη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι αύξηση του κόστους για το πρόγραμμα.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν λαμβάνει πρόσβαση στους κωδικούς και τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού των συστημάτων του αεροσκάφους. Χωρίς αυτά, οι μηχανικοί στην Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στο λογισμικό του μαχητικού. Οι κωδικοί είναι σημαντική παράμετρος, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους να ελέγξουν το αεροσκάφος και να το εντοπίσουν εύκολα.
Στην τελευταί συνεδρίσαση παρέστη και ο Τουρκός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ishyg Koshaner.
Ο στρατηγός Koshaner αποκάλεσε την κατάσταση ως απαράδεκτη και είπε ότι οι συνομιλίες για το F-35 δεν πρέπει να τελειώσουν, όπως έγινε με την προμήθεια των μαχητικών F-16. Όταν το 1980 η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την αγορά του F-16, το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσης να παρέχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του λογισμικού, και συμπαραγωγή του αεροσκάφους έλαβε και λαμβάνει χώρα χώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των αμερικανικών ειδικών. Προς το παρόν, η Τουρκία αναπτύσσει εθνικό λογισμικό για τα F-16, τα οποία παράγονται στη χώρα μετά από αμερικανική άδεια.
Στην ανάπτυξη του νέου λογισμικού για τα τουρκικά F-16, η Τουρκία θα πρέπει να διαβιβάσει τα στοιχεία στις ΗΠΑ, σχετικά με τις πιθανές εχθρικές και φιλικές χώρες, βάσει των οποίων αναπτύσσεται το λογισμικό για το αεροσκάφος. Ωστόσο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, χωρίς τον πηγαίο κώδικα είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το τι πραγματικά μπορεί να συμβεί σε έναν μαχητικό, εάν η Τουρκία θα συμμετέχει σε μια σύγκρουση με μια χώρα είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα μαχητικά μπορεί να είναι απολύτως άχρηστσ και πύραυλοι δεν θα εκλαμβάνεται ως απειλή από τα συστήματα αυτοάμυνας του αεροσκάφους.

Πηγή:
fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου