Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ συμφωνεί ότι «δεν συμφωνεί»

Ιδιαίτερες πτυχές έχει φέρει στην επιφάνεια η κρίση στη Λιβύη, στην οποία αναδύεται παράλληλα και ως η μεγαλύτερη κρίση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, εκ ιδρύσεώς του. Η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει κατασταλάξει - τουλάχιστον εν μέρει. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει σχετικά με το ρόλο της συμμαχίας στη Λιβύη: η Συμμαχία θα πρέπει τώρα να αναλάβει την επιχειρησιακή διοίκηση για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δομή διοίκησης. Σε τηλεφωνικές συνομιλίες, Ομπάμα, ο Σαρκοζί και ο Κάμερον έχουν έρθει σύμφωνα με βρετανικές πηγές στην ακόλουθη λύση:
* Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι ενέργειες θα καθοδηγούνται από τον Αμερικανό ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδης, ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
* Η πολιτική εποπτεία θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται υπό την συμμαχία των προθύμων και όχι του ΝΑΤΟ. Τι θα μπορύσε να σημαίνει αυτό στην πράξη, δεν διευκρινίζεται.
Προηγουμένως, ιδιαίτερα η Γαλλία, αντιστάθηκε σε έναν πιο σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ - και υποστήριξε ότι η στρατηγική στη Λιβύη θα πρέπει να αναληφθεί από έναν αγγλο-γαλλικο συνασπισμό.
Στρατιωτική διοίκηση, ναι, πολιτική ηγεσία όχι Αυτή είναι η στάση της γαλλικής κυβέρνησης - και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ.Ζιπέ επανέλαβε ότι τώρα ότι το ΝΑΤΟ υπηρετεί τον συνασπισμό ως εργαλείο σχεδιασμού και ελέγχου της στρατιωτικής αποστολής. Δεν θα αναλάβει την πολιτική ηγεσία. Η πολιτική ηγεσία αναμένεται να λάβει μια επιτροπή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι το οποίο η Γαλλία είχε προτείνει την προηγούμενη ημέρα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και αραβικά κράτη.
Η Τουρκία έπαιξε τις τελευταίες ημέρες, έναν ιδιαίτερο ρόλο, κινούμενη σε έναν παράλληο άξονα με τη Γεμρανία, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάσει της αντι-ευρωπαϊκής του πορείας απαιτούσε η ηγεσία της στρατιωτικής επιχείρησης να έχει την έγκριση του ΟΗΕ, αλλά τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η Τουρκία είναι κάπως πιο «ευέλικτη» στις απαιτήσεις της.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψιν του τις ανησυχίες των μουσουλμανικών χωρών: τηλεφώνησε την Τρίτη με τους ηγέτες του Κατάρ και της Τουρκίας. Η αραβική υποστήριξη για την επιτυχία της επιχείρησης είναι ιδιαίτερα σημαντική - επαναλαμβάνεται συνεχώς από την αμερικανική πλευρά
Αυτό που είναι ήδη σαφές όσον αφορά το στρατιωτικο σκέλος: Το ΝΑΤΟ θέλει να καθιερώσει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης το εμπάργκο όπλων για την Τρίπολη, μέσω του ναυτικού αποκλεισμού της. Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης. Η Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι τα πολεμικά σκάφη περιπολούν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Τα πολεμικά σκάφη ανήκουν στις δύο ομάδες του ΝΑΤΟ που περιπολούν στη Μεσόγειο. Η Γερμανία απόσυρε τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη Μεσόγειο.
Το πρώτο μεγάλο ρήγμα στη Συμμαχία έγινε εμφανές το 2002 με το Ιράκ. Λίγο αργότερα στο Αφγανιστάν, η Συμμαχία βρέθηκε σε έναν αγώνα επιβίωσης, για τον οποίο φάνηκε ότι θα έχει επιτυχία, οριακή. Η Λιβύη την επαναφέρει και πάλι πίσω στην πραγματικότητα: o πόλεμος έχει δημιουργήσει την δική του δυναμική, υποβαθμίζοντας το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά θεαματικά – τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά.

Πηγή:
fox2magazine.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου