Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Με καθυστέρηση... ξύπνησαν οι ισχυροί για τη Λιβύη

Μετά από μνημειώδη καθυστέρηση που δεν αποκαλύπτει τίποτα άλλο παρά την κυνική αντιμετώπιση μιας πολιτικής αλλά και ανθρωπιστικής κρίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσης και τη λήψη "κάθε μέτρου για την προστασία των πολιτών". Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόφαση αφήνει τα περιθώρια και για βομβαρδισμό θέσεων.

Η απόφαση έρχεται αργά διότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι οι επιχειρήσεις του Λιβυκού στρατού τερματίζονται σύντομα με την... καταστροφή της αντίστασης στη Βεγγάζη!
Φυσικά, η πίεση στον Καντάφι θα αυξηθεί κατακόρυφα διότι το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την Λιβυκή αεροπορία.
Η εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων των Κανταφικών δυνάμεων θα κριθεί στις λεπτομέρειες, και κυρίως στους κανόνες εμπλοκής των αεροσκαφών των συμμάχων. Ακόμα δεν ξέρουμε με σαφήνεια αν και υπό ποιες συνθήκες θα προχωρήσουν τα νατοϊκά αεροσκάφη σε βομβαρδισμό θέσεων του τακτικού στρατού.
Είναι ευνόητο ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις παραμένουν ακόμα ένα απόμακρο ενδεχόμενο για τους Δυτικούς. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, με την πρωτοβουλία των κινήσεων να παραμένει στα χέρια του Καντάφι.
Αν η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας καθυστερήσει, τότε ίσως απολέσει και κάθε νόημα...

1 σχόλιο:

  1. Κλασικοί Αμερικανοί. Τώρα που πήραν την έγκριση του ΟΗΕ θα μπουκάρουν και θα τα κάνουν όλα ρημαδιό

    ΑπάντησηΔιαγραφή