Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ποιο το κόστος «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη;

Πηγή: businessinsider.com
Πολύς λόγος γίνεται για την επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» no fly zone) στον λιβυκό εναέριο χώρο, χωρίς όμως κανείς να αναφέρεται στο κόστος μιας τέτοιας στρατιωτικής πρωτοβουλίας…

Σύμφωνα με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών Εκτιμήσεων και Προϋπολογισμών (CSBA: Center for Strategic and Budgetary Assessments) με έδρα την Ουάσιγκτον, το κόστος της θα ανερχόταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια!

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου εξέτασαν τρία διαφορετικά σενάρια, αυτά της επιβολής «πλήρους» (full) ζώνης απαγόρευσης, «περιορισμένης» (limited) και «στατικής» (standoff). Παρότι εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν επιδρομές για την εξουδετέρωση της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, το κόστος τους το έχουν υπολογίσει ξεχωριστά, καταγράφοντας μόνο το επιχειρησιακό κόστος επιβολής της «no fly zone».

Τα νούμερα που δίνουν είναι αποκαλυπτικά: Η πλήρης απαγόρευση θα κόστιζε μεταξύ 100-300 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα (!), χωρίς να υπολογιστεί κόστος από 500εκατομμύρια δολάρια έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τις αρχικές επιθέσεις για την εξουδετέρωση της αεράμυνας.

Η περιορισμένη εκδοχή της απαγόρευσης πτήσεων αναμένεται να κοστίσει, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου, από 30 έως 100 εκατομμύρια δολάρια ανά εβδομάδα και 400-800 εκατομμύρια δολάρια για την εξουδετέρωση των στοιχείων της αεράμυνας που θα μπορούσαν να προβληματίσουν τα αεροπορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Η πλέον «οικονομική» επιλογή είναι η στάθμευση πολεμικών πλοίων με σύστημα μάχης Aegis στα ανοιχτά της Λιβύης, τα οποία και θα καταρρίπτουν κάθε αεροσκάφος που θα αψηφά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το ερώτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα ήταν τι ακριβώς θα έκαναν οι Αμερικανοί εάν ο Καντάφι αποφάσιζε να προκαλέσει, με σκοπό να απαξιώσει, τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δίνοντας εντολή απογείωσης πολιτικών αεροσκαφών…

Πηγή:
www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου