Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το Πεντάγωνο ετοιμάζει μέτρα προστασίας των Αμερικανών Στρατιωτών στην Ιαπωνία

Πολύ χειρότερη από όσο την παρουσιάζουν οι Ιαπωνικές αρχές είναι η κατάσταση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, υποστηρίζουν σε ενημέρωσή τους προς το Αμερικανικό Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Το Πεντάγωνο ετοιμάζει σχέδια προετοιμασίας ή και μετακίνησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις που βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή τους η κατάσταση έχει σχεδόν ξεφύγει από τον έλεγχο και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά. Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά ώστε η αμερικανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες της να απομακρυνθούν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα από την περιοχή των πυρηνικών εργοστασίων. Η τύχη των Αμερικανών στρατιωτών είναι βέβαια μια εντελώς διαφορετική υπόθεση διότι η απόσυρσή τους δεν αποτελεί επιλογή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί διεξάγουν ασκήσεις προστασίας ΡΒΧ και βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μετακινηθούν μερικώς για μέρες ή εβδομάδες σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Στίβεν Τσου η μερική τήξη του πυρηνικού καυσίμου είναι βέβαιη και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους που προέκυψαν από το ατύχημα στο Three Miles Island το 1979.  Οι Ιάπωνες απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο περισσότερο απαισιόδοξος Αμερικανός εμπειρογνώμονας, ο Κένεθ Μπέρτζερον, υποστηρίζει πάντως ότι σε περίπτωση που η τήξη είναι ολική τότε (ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες) τα αποτελέσματα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χειρότερα και από το Τσερνομπίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου