Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Καλός πελάτης των αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ…

Παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις διμερείς σχέσεις τα οποία μάλλον διευρύνονται, η Τουρκία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγορές της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για παράδειγμα, στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η Τουρκία αναδείχθηκε στον δεύτερο καλύτερο εξαγωγικό πελάτη των ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα το 2009, καθώς την ξεπέρασε μόνο το Ιράν, το οποίο έχει παραγγείλλει οπλικά συστήματα ύψους 1,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία ακολουθεί έχοντας παραγγείλλει υλικό το οποίο υπολείπεται σε αξία μόνο κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Εάν μάλιστα κανείς αναλογιστεί αφενός ότι η αναρρίχηση του Ιράκ στη σχετική λίστα είναι συγκυριακή και αφετέρου ότι φαίνεται πως η πρόθεση της Βαγδάτης για την προμήθεια F-16 έχει αναβληθεί επ’ αόριστον προς χάριν της κοινωνικής πολιτικής (δεν θέλει και πολύ να μετατραπεί το Ιράκ σε… Τυνησία ή Αίγυπτο…), τότε πραγματικός επικεφαλής της λίστας των πελατών της προαναφερθείσας περιοχής είναι η Άγκυρα.

Συνολικά, σε παγκόσμια βάση, το 2009, το πρώτο έτος του Μπάρακ Ομπάμα στην εξουσία, οι ΗΠΑ ενέκριναν τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (34,2 δις δολάρια η κυβέρνηση Μπους το 2008), εκ των οποίων τα επτά (7) δισεκατομμύρια να αφορούν στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου