Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σε αναμονή το ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίζει το σχεδιασμό για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο για να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και δεν τίθεται καν θέμα επέμβασης στο Λιβυκό έδαφος υπό τις παρούσες συνθήκες.
Τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα πλησιάσουν εντούτοις τις λιβυκές ακτές ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια στην περι΄πτωση που θα ξεσπάσει μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν είναι σε θέση να λάβουν πρωτοβουλίες για τις ταραχές στη Λιβύη, τουλάχιστον μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει σχετικές αποφάσεις. Τότε, και μόνο τότε, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ένοπλη παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Εξάλλου, όπως δήλωσε στο Κογκρέσο  η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρυ Ρόνταμ Κλίντον, η μονομερής στρατιωτική δράση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, επομένως, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κρατούν στάση αναμονής ίσως επειδή διαβλέπουν την ταχεία επικράτηση της μίας ή της άλλης πλευράς στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, ίσως επειδή με κεκαλυμμένα μέσα φιλοδοξούν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις σε ένα αποτέλεσμα που δεν πρόκειται να απαιτήσει την απροκάλυπτη και στρατιωτική παρέμβαση των ισχυρών. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου