Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΟΗΕ: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Παρέμβαση στο "παρά ένα" στη Λιβύη από τη διεθνή κοινότητα. Με δέκα ψήφους υπέρ και πέντε «αποχές» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Αυτό την ώρα που ο Καντάφι απειλεί με «τρελή αντίδραση» και ο πιστός σε εκείνον στρατός προελαύνει προς τη Βεγγάζη.

Ειδικότερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, μεταξύ άλλων και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων- μέτρο που ζητούσαν επί μέρες οι αντιφρονούντες.

Κατά τη ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ, δέκα χώρες είπαν «ναι» στην κοινή πρόταση της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Λιβάνου και των ΗΠΑ.



Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Ινδία και Βραζιλία,
αποφάσισαν να «απέχουν». Δεν υπήρξε, πάντως, αρνητική ψήφος.


Αμέσως μετά, οι δυτικές δυνάμεις άρχισαν τη διαδικασία εκπόνησης της στρατηγικής των δράσεων τους.

Σύμφωνα με το BBC, πληροφορίες που κυκλοφορούσαν πριν το ψήφισμα σημείωναν ότι εάν υπήρχε υπερψήφιση, τότε βρετανικά και γαλλικά μαχητικά θα μπορούσαν να αρχίσουν τη δράση τους λίγες ώρες μετά. Οι ίδιες πηγές μετέφεραν εκτιμήσεις ότι σε πιθανή επίθεση δεν θα συμμετέχουν αμερικανικά μαχητικά.

Την ίδια ώρα στη Βεγγάζη
, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία και παρακολουθούσε την εξέλιξη της ψηφοφορίας από μεγάλα μόνιτορ, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα- ειδικότερα η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Οι αντιφρονούντες θεωρούν ότι με αυτή την απόφαση του ΟΗΕ, θα ανακοπεί η προέλαση των φιλοκανταφικών στρατευμάτων, ειδικότερα η χρήση μαχητικών αεροσκαφών εναντίον τους.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Καντάφι, με τις οποίες προειδοποιούσε τους αντικαθεστωτικούς της Βεγγάζης ότι δεν θα δείξει «κανένα έλεος» κατά την επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Ο λίβυος ηγέτης, σε ραδιοφωνικό του μήνυμα, εκτόξευσε απειλές εναντίον των αντιφρονούντων: «Ο κύβος ερρίφθη- ερχόμαστε».

Ο Καντάφι αποκάλεσε «μέλη συμμοριών» τους αντικαθεστωτικούς μαχητές, ζητώντας από τους κατοίκους της πόλης να τους επιτεθούν: «Βγείτε έξω και καθαρίστε τη Βεγγάζη», είπε και πρόσθεσε: «Θα τους βρούμε- δρόμο με δρόμο, σοκάκι με σοκάκι. Μεγάλα κύματα λαού θα εφορμήσουν για τη διάσωση του λαού της Βεγγάζης που μας ζητάει βοήθεια. Τους λέμε: Θα έρθουμε να σας σώσουμε».

Σημειώνεται, ότι λίγη ώρα προτού το ΣΑ του ΟΗΕ υπερψηφίσει το «σχέδιο απόφασης», ο Καντάφι είχε εξαπολύσει- προκαταβολικώς- επίθεση εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν έχει δικαιοδοσία, δεν αναγνωρίζουμε τα ψηφίσματα του».

Κληθείς να σχολιάσει πιθανή διεθνή στρατιωτική δράση τόνισε: «Αν ο κόσμος είναι τρελός, θα είμαστε και εμείς τρελοί».
 
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου