Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Στον Ειρηνικό η ρωσική δύναμη των Mistral


Σύμφωνα με στοιχεία ρωσικών δημοσιογραφικών πρακτορείων, το Ρωσικό ναυτικό πρόκειται να εντάξει τα πρώτα δύο σκάφη κλάσης Mistral στον στόλο του Ειρηνικού. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης με έμμεση αναφορά και στις τριβές που συντηρούνται μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για το καθεστώς των νήσων Κουρίλ (Kuril). Σχετικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προτίθεται ταυτόχρονα να αναβαθμίσει αμυντική θωράκιση των τεσσάρων υπό αμφισβήτηση νήσων.
Πολλοί αναλυτές της ρωσικής αμυντικής πολιτικής επιμένουν ότι ο μακροπρόθεσμος Ρωσικός στόχος στον τομέα του ναυτικού είναι η ενίσχυση της παρουσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το επιχείρημα δεν στερείται λογικής βάσης εφόσον η ενίσχυση των Κινεζικών δυνάμεων και της οικονομίας καθιστούν ξεκάθαρο ότι σε εκείνη την περιοχή πρόκειται να συντελεστούν οι σημαντικότερες ανακατατάξεις τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η πραγματική πιθανότητα επιδείνωσης των διμερών σχέσεων θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη.
Οι παραπάνω απόψεις έρχονται να καθησυχάσουν, εν μέρει, τους γείτονες της Ρωσίας στα δυτικά σύνορα (Βαλτικές χώρες) και τα νότια (χώρες του Νοτίου Καυκάσου) οι οποίοι διέκριναν στην αγορά και κατασκευή των Mistral την προετοιμασία για μια περισσότερο διεκδικητική εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου στις εν λόγω περιοχές.
Τα Mistral, ως Σκάφη Προβολής Ισχύος και Διοίκησης (
Bâtiments de Projections et de Commandement – BPC) έχουν εκτόπισμα 21,500 τόνους με πλήρες φορτίο και είναι τα μεγαλύτερα σκάφη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού μετά το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulles. Αποτελούν ιδεώδεις πλατφόρμες για μεταφορά υλικού (άρματα μάχης, αερόστρωμνα, οχήματα, αποβατικά σκάφη, ελικόπτερα) πλησίον εχθρικών ακτών και διαθέτουν κορυφαία μέσα C3 (Command, Control, Communication) ώστε να επιτρέπουν την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Ωστόσο, το αν και σε ποιες περιπτώσεις το Ρωσικό ναυτικό θα προμηθευτεί τα γαλλικά συστήματα C3 δεν είναι ακόμα γνωστό ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ένταξή τους σε υπηρεσία παραμένει αόριστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου