Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πάνω από εκατό πυρηνικές κεφαλές το Πακιστάν

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post το Πακιστάν έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των πυρηνικών του κεφαλών και σύντομα πρόκειται να ξεπεράσει τη Μεγάλη Βρετανία σε πυρηνικούς εξοπλισμούς.
Η συνέχιση της εξοπλιστικής μανίας με πυρηνικά είναι, σε στρατηγικούς όρους, σχεδόν ανεξήγητη διότι δεν φαίνεται να αποδίδει κάποιο σαφές πλεονέκτημα έναντι του σημαντικότερου αντιπάλου του Πακιστάν, της Ινδίας. Στους πυρηνικούς εξοπλισμούς, η κατοχή όπλων πάνω από ένα χαμηλό επίπεδο έχει μικρό αποτέλεσμα στην ισορροπία εφόσον η αμοιβαία καταστροφή είναι βέβαιη.
Γι' αυτό τον λόγο αναλυτές όπως ο Terrence Smith του Center for Strategic and International Studies διατείνονται ότι οι πυρηνικοί εξοπλισμοί είναι απλώς ένας 'ψυχολογικός εξισορροπητής' για το Ισλαμαμπάντ, εφόσον η οικονομική και στρατιωτική ισχύς της Ινδίας είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από το Πακιστάν.
Από την άλλη, ενώ δεν ανατρέπεται η στρατηγική ισορροπία, ο υπερεξοπλισμός του Πακιστάν μπορεί να προκαλέσει ζητήματα διεθνούς χαρακτήρα ή και πονοκέφαλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο πυρηνικής τρομοκρατίας. Όσο περισσότερες είναι οι διαθέσιμες κεφαλές τόσο πιθανότερο καθίσταται το ενδεχόμενο να βρεθούν υπό τον έλεγχο μη κρατικών δρώντων ή να γίνουν όργανο μιας ακραίας ηγεσίας που στο ασταθές Πακιστάν δεν είναι ποτέ απίθανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου