Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Εγκαταλείπουν μαζικά τον Καντάφι οι Λίβυοι διπλωμάτες

Χαρακτηριστικά μαζικής απόδρασης εκλαμβάνει η αντίσταση των Λίβυων διπλωματών εναντίον του Καντάφι, αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορεία Αλ-Τζαζίρα. Μέσα σε λίγες μέρες κορυφαία στελέχη του διπλωματικού σώματος της χώρας εγκαταλείπουν τον δικτάτορα, εκμεταλλευόμενοι και του γεγονότος ότι βρίσκονται απεσταλμένοι μακριά από τη χώρα τους.
Ο Αλί Αουγιάλι, πρέσβης της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει το λαό να αποφασίσει για το μέλλον του μόνος του. Ο Ιμπραΐμ Νταμπάσι, αντιπρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι οι πράξεις του Καντάφι είναι ένας πόλεμος εναντίον του ίδιου του του λαού, τον οποίο αργότερα χαρακτήρισε "γενοκτονία". Ταυτόχρονα, παρότρυνε του φύλακες των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου να τις προστατέψουν από τον "δειλό τύραννο" ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να διερευνηθεί το αν έχει υπόσταση κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον δικτάτορα και τους υποστηρικτές του.
Ο Αλί Ελ-Εσάουι, πρέσβης στην Ινδία παραιτήθηκε από το αξίωμά του ως ένδειξη διαμαρτυρίας διακηρύσσοντας ότι είναι πιστός στο Λιβυκό λαό κι όχι στον ηγέτη του. Ο Μουσμπάχ Αλάφι, πρέσβης στην Αυστραλία έπραξε το ίδιο, δηλώνοντας στις αρχές της Αυστραλίας ότι τώρα εκπροσωπεί τον Λιβυκό λαό κι όχι την ηγεσία του.
Ο Σαλαχεντίν Μπισαρί, πρέσβης στην Ινδονησία παραιτήθηκε επίσης διότι δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τη μαζική εξόντωση πολιτών ενώ ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χούνι παραιτήθηκε και ζήτησε να δικαστεί ο δικτάτορας και οι υποστηρικτές του για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.
Τέλος, ο Χουσεΐν Σαντίκ αλ-Μπουσράτι, υψηλόβαθμος διπλωμάτης διαπιστευμένος στην Κίνα παραιτήθηκε αφότου χαρακτήρισε την πρεσβεία στην οποία εργαζόταν ως "χιτλερική" και έστειλε ένα μήνυμα στον Καντάφι λέγοντας "τέρμα, το παιχνίδι τελείωσε, φύγε".
Ο κλοιός έχει στενέψει δραματικά γύρω από τον Λίβυο δικτάτορα και η διεθνής κοινή γνώμη κοιτάει μέχρι στιγμής απαθής ελπίζοντας ότι η χώρα θα περάσει σε μετάβαση χωρίς περισσότερα θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου