Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι: ο οργανωτής της καταστροφής;

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται "Η επόμενη κίνηση του Καντάφι" το περιοδικό Time αποκαλύπτει ότι ο Λίβυος δικτάτορας γνωρίζει ότι έχει χάσει το παιχνίδι και δεν πρόκειται να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.
Σύμφωνα με το Time το σχέδιο του Καντάφι αποσκοπεί τώρα στην τιμωρία εκείνων που συνέβαλαν στην πτώση του μετατρέποντας τη Λιβύη σε... Σομαλία!
Η πρώτη κίνηση θα ήταν (και όπως φαίνεται πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή) η διακοπή της παροχής του πετρελαίου με σκοπό την αποσταθεροποίηση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς και την άσκηση πιέσεων στις δυτικές οικονομίες. Το πιθανότερο είναι ότι με αυτή την κίνηση ο υπό αμφισβήτηση ηγέτης της Λιβύης θα επιδιώξει να πολλαπλασιάσει τους κραδασμούς των ταραχών στη χώρα και να προβάλει τον εαυτό του ως μοναδική προσωπικότητας που μπορεί να φέρει "κάποια" σταθερότητα στη χώρα (πιθανότατα δια της βίας).
Ταυτόχρονα όμως, το Time αποκαλύπτει ότι ο Καντάφι έχει ήδη δώσει εντολές για την απελευθέρωση των πιο ριζοσπαστικών και μαχητικών ισλαμιστικών στοιχείων από τις φυλακές ώστε να προκληθεί χάος στη Λιβυκή κοινωνία, ιδιαίτερα κατά των ξένων, ανθρώπων και συμφερόντων.
Το άρθρο παρουσιάζει έναν ηγέτη ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού και ουσιαστικά δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει ορθολογικές αποφάσεις. Είτε κάτι τέτοιο ισχύει είτε όχι, εκείνο το στοιχείο το οποίο έχει τη μέγιστη σημασία είναι το αν και κατά πόσο ο Καντάφι περιστοιχίζεται από πιστούς στρατιωτικούς οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν μέχρι το τέλος. Αν όντως ένας πυρήνας ισχυρών προσωπικοτήτων του στρατού και άριστα εκπαιδευμένου προσωπικού επιβοηθά το Καντάφι (κάτι διόλου απίθανο αν κρίνουμε από τις 'φρουρές' που βρίσκονται πολύ κοντά στους μεσανατολίτες ηγέτες και συνήθως αποτελούν τα κορυφαίας εκπαίδευσης και οπλισμού στρατιωτικά τμήματα) τότε η Λιβύη βαδίζει ταχύτατα προς τον εμφύλιο πόλεμο! Και τα χειρότερα για τη Βόρειο Αφρική έπονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου