Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Νέα τεχνολογία επικοινωνιών από τη CERDEC

Το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών του Αμερικανικού Στρατού (Communications-Electronics Research, Development and Engineering Center - CERDEC) εγκατέστησε σε οχήματα που επιχειρούν στο Αφγανιστάν το πρώτο σύστημα που επιτρέπει ασύρματες επικοινωνίες με την ταυτόχρονη λειτουργία των παρεμβολέων για Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς.
Μέχρι πρόσφατα, τα οχήματα τα οποία έθεταν σε λειτουργία τους παρεμβολείς δημιουργούσαν ένα φράγμα ραδιοκυμάτων το οποίο υπερκάλυπτε και τις συχνότητες επικοινωνιών. Σε τακτικό επίπεδο, αυτό σήμαινε ότι κατά τη διάβαση σημείων στα οποία η υποψία για παρόδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ήταν ισχυρή, οι επικοινωνία με τις υπόλοιπες δυνάμεις (οχήματα και στρατιώτες) και τα ανώτερα κλιμάκια ήταν απίστευτη. Κατά συνέπεια, ο διοικούν της δύναμης αδυνατούσε να επικοινωνήσει με τους στρατιώτες που μπορούσαν να είναι ανεπτυγμένοι προκειμένου να εξουδετερώσουν κάποια απειλή, ενώ ταυτόχρονα δεν λειτουργούσαν και οι ζεύξεις δεδομένων (data) που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν κατά κόρον για λειτουργίες C2 (command & control).
Η νέα συσκευή χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό φίλτρο το οποίο στοχεύει τη συχνότητα του παρεμβολέα και επιτρέπει τη χρήση επικοινωνιών, εξασφαλίζοντας ένα φάσμα αποκλειστικά για εκείνες.  Το νέο σύστημα υπέστη ελέγχους σε ασυρμάτους PRC-117 (software defined) της Harris οι οποίοι είναι και οι περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενοι από τις αμερικανικές δυνάμεις. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αποφασίσει την προμήθεια πολλών χιλιάδων ακόμα για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές και δικτυακές του ανάγκες.
Για τις επιχειρησιακές δοκιμές του συστήματος, κλιμάκιο του CERDEC μετέβη στο Αφγανιστάν και ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες υπό καθεστώς... κανονικής μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου