Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Dong Feng 21D, η μάστιγα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων;

Ο αμερικανικός ναυτικός σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω των Dong Feng 21D δήλωσε σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Times ο Αντιναύαρχος Σκοτ βαν Μπάσκερκ.
Οι πύραυλοι Dong Feng 21D υποτίθεται ότι αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στον Ειρηνικό προσφέροντας δυνατότητες πλήγματος ακόμα και έναντι των καλά προστατευμένων αμερικανικών αεροπλανοφόρων.
Πρόκειται για βαλλιστικά αντιπλοϊκά συστήματα τα οποία στο παρελθόν προσπάθησαν να κατασκευάσουν και οι Ρώσοι αλλά τελικά εγκατέλειψαν το εγχείρημα ύστερα από ανυπέρβλητες τεχνικές δυσκολίες. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι ξεπέρασαν τα προβλήματα και ότι το σύστημα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της επιχειρησιακής αξιοποίησής του.
Ακόμα κι αν το σύστημα είναι όντως επιχειρησιακό είναι αμφίβολο το αν μπορεί να μεταβάλει δραματικά την ισορροπία ναυτικής ισχύος στην Κινεζική θάλασσα. Το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα και 2000 χιλιόμετρα μακριά από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα αλλά θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάποιας τερματικής καθοδήγησης για τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση εφόσον ο συνολικός χρόνος πτήσης θα επιτρέψει την αλλαγή θέσης του στόχου ακόμα και μετά τις γενικές αλλαγές κατεύθυνσης στο μέσο της πορείας. Επιπλέον, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπως είναι φυσικό, ποτέ δεν θα επιχειρούν μόνα τους και θα προστατεύονται από αντιβαλλιστικά συστήματα SM-3 των κλάσεων Ticonderoga και Burke. Τα ηλεκτρονικά αντίμετρα αλλά και οι δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης που το αμερικανικό ναυτικό διαθέτει σε απαράμιλλο βαθμό επίσης θα καταστήσουν δυσκολότερο το έργο των Κινέζων, εφόσον μια κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα.
Σημαντικότερα θα είναι τα προβλήματα των Αμερικανών εφόσον οι Κινέζοι εκτοξεύσουν όπλα σε ομοβροντία (salvo) αν και αυτό και πάλι δεν συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες επιτυχίας πλήγματος θα είναι αποφασιστικές.
Το σημαντικότερο στοιχείο που θα επηρεάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι πάντως το πολιτικό. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης που θα διατρέξει η κινεζική ηγεσία σε περίπτωση που θα επιτεθεί σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα είναι τέτοιος ώστε να αποτελέσει κίνηση απόγνωσης σε περίπτωση που μια τοπική κρίση εκτραχυνθεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες το αμερικανικό ναυτικό όντως δεν χρειάζεται να ανησυχεί (ακόμα) για τους Dong Feng 21D και θα συνεχίσει να επιχειρεί σε κανονικούς ρυθμούς και με το παρόν πρόγραμμα. Όσο τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν επιδιώκουν τον αποκλεισμό της Κίνας από τις κρίσιμες θαλάσσιες διόδους εμπορίου (στο οποίο ΗΠΑ και Κίνα παραμένουν στενοί εταίροι) οι κινεζικές αντιπλοϊκές είναι αναμφίβολα ενδεικτικές της τεχνολογικής ανάπτυξης της νέας υπερδύναμης αλλά δεν μεταφράζονται σε στρατιωτικό "βάρος" που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου