Φωτό: THAAD, Αμερικανικός Στατός |
Οι σημερινές ανακοινώσεις προμηθειών αφορούν περί το 1 δισ. δολάρια εξοπλισμών οι σημαντικότεροι των οποίων είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά στην ολοκλήρωση των συστημάτων αεράμυνας, ένα συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης για τα άρματα μάχης Leclerc και το τρίτο συμβόλαιο δόθηκε στην εγχώρια εταιρία International Golden Group για την προμήθεια των σχετικών όπλων και πυρομαχικών, όπως και για συσκευές GPS. Το τέταρτο μεγαλύτερο συμβόλαιο αφορούσε υπηρεσίες γεωδαισίας, εναέριας φωτογράφησης, χαρτογράφησης και γεωγραφικής ανάλυσης και δόθηκε στην Bayanat Company του Άμπου Ντάμπι.
Τα παραπάνω συμβόλαια έρχονται να συμπληρώσουν έναν μακρύ κατάλογο συστημάτων για τα οποία τα ΗΑΕ έχουν ενδιαφερθεί και τα οποία, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα προμηθευτούν τελικά. Aναμένονται συμφωνίες για εκσυγχρονισμό των F-16 και προμήθεια εξοπλισμού αναγνώρισης όπως και για αναβαθμίσεις στα συστήματα ελέγχου όπλων των Mirage 2000-9. Ταυτόχρονα, σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό σύστημα θεάτρου επιχειρήσεων μεγάλου ύψους για άμυνα περιοχής (THAAD - Terminal High Altitude Area Defense) του οποίου το κόστος θα αγγίξει τα επτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν τον δεύτερο σημαντικότερο αγοραστή αμυντικών συστημάτων στον χώρο του Περσικού Κόλπου.
Την ηγετική θέση στην εν λόγω αγορά διατηρεί η Σαουδική Αραβία η οποία έχει εμμέσως εξαγγείλει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο και θα την καταστήσει ως μια από τις πλέον τεχνολογικά εξελιγμένες στρατιωτικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, προβλέπεται η προμήθεια 84 F-15, 70 ελικοπτέρων Apache, 72 Black Hawk, 36 ελαφρών ελικοπτέρων και αναβαθμίσεις για 70 από τα F-15 που είναι ήδη σε υπηρεσία με την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Στις συμφωνίες που θα υπογραφούν θα περιλαμβάνονται όπως είναι αναμενόμενο και πυραυλικά συστήματα όπως και πυρομαχικά ακριβείας.
Εξαιτίας της απειλής του Ιράν, του ακμάζοντος εμπορίου πετρελαίου αλλά και των αναγκών για ασφάλεια σε μια παραδοσιακά ρευστή γεωγραφική περιοχή, η αμυντική αγορά στον Περσικό Κόλπο δεν φαίνεται να περνάει κρίση. Τα κράτη του Περσικού έχουν έρθει στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας η οποία εκτιμά ότι θα κληθεί να εξυπηρετήσει μια αγορά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου