Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ακυρώνει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Μόσχα

Ο εναλλακτικός αγωγός BTS-2 (φωτό: Oil & Gas Journal)
Έτοιμη να ακυρώσει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη φαίνεται να είναι η Μόσχα ενώ ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο εγείρει τώρα και θέμα αποζημίωσης από τους εταίρους Βουλγαρία και Ελλάδα.
Ο Σμάτκο αποκάλυψε σε συνάντησή του ότι όλες οι διαδικασίες του έργου έχουν σταματήσει και το μόνο που αναμένεται είναι η επίσημη απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης που θα δώσει και οριστικό τέλος στο έργο. Κατά τον Σμάτκο, σε περίπτωση που η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις της, τότε θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες που προβλέπονται από τις αρχικές συμβάσεις, και οι οποίες αφορούν στις αποζημιώσεις.
Η ρωσική εταιρία Transneft ανακοίνωσε ότι θα ελαχιστοποιήσει τη ροή κονδυλίων για το έργο ύστερα από τις παρατεταμένες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη Βουλγαρική πλευρά η οποία επικαλείται περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου.
Όπως δήλωσε ο Σμάτκο, η Ελλάδα και η Ρωσία ακόμα δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο, αλλά η Βουλγαρική πλευρά φαίνεται να εγκαταλείπει (ανομολόγητα) το έργο. Η Ρωσία έτσι στρέφεται προς άλλες οδούς (όπως το έργο BTS-2) τις οποίες αξιολογεί και ως ασφαλέστερες επενδύσεις.

RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου