Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

BMPT - νέο Ρωσικό Όχημα Μάχης

Ένα όχημα το οποίο θα ενσωματώνει επαναστατική σχεδίαση, πολλές καινοτομίες και θα επιχειρεί σε συνδυασμό με άρματα μάχης αλλά και αυτόνομα πρόκειται να παρουσιάσει η Rosoboexport στην IDEX 2011. Κύριος επιχειρησιακός στόχος του BMPT θα είναι η παροχή υποστήριξης στα άρματα μάχης μέσω της εξουδετέρωσης προσωπικού και ειδικά εκείνων που φέρουν αντιαρματικά όπλα.
Το BMPT θα φέρει πολυφασματικές διόπτρες και πανοραμικό αισθητήρα TV και θα εμπλέκει στόχους υπό όλες τις καιρικές συνθήκες με δύο πυροβόλα των 30mm που θα βάλουν διατρητικά και χημικής ενέργειας πυρομαχικά. Επιπλέον ο οπλισμός θα συμπληρώνεται με δύο εκτοξευτές που θα φέρουν τους υπερηχητικούς ATAKA-T (με θερμοβαρική κεφαλή).
Το πλήρωμα των τριών ατόμων του οχήματος θα κάνει χρήση του συστήματος hunter-killer, με άλλα λόγια οι στόχοι θα επιλέγονται από τον αρχηγό και θα μεταβιβάζονται στο υπόλοιπο πλήρωμα, αν και ο αρχηγός θα μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα βολή εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.
Το όχημα θα φέρει, κλασικά, ενεργή θωράκιση η οποία υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές ότι σε συνδυασμό με τη χαμηλή παρατηρησιμότητα του οχήματος θα προσφέρει συνολικά υψηλή επιβιωσιμότητα. Παρόλο που το όχημα βασίζεται στο σασί του T-72 ο κατασκευαστής επιμένει ότι η αντοχή του BMPT είναι σημαντικά αυξημένα. Μέχρι στιγμής δεν γίνεται πάντως λόγος για κάποιο ενεργό σύστημα προστασίας όπως π.χ. το Arena. Την επιβιωσιμότητα θα ενισχύσει βέβαια η κινητικότητα  του οχήματος την οποία θα προσφέρει ένας κινητήρας 1000 ίππων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αναλογία ισχύος προς βάρος. Πηγές οι οποίες κάνουν λόγο για 21ίππους ανά τόνο είναι ανεπιβεβαίωτες. Αν ισχύουν πάντως θα κατατάσσουν το BMPT κάτω από το T-80 με το οποίο θα συνεπιχειρεί. Από την άλλη,  η προστασία που το BMPT θα παρέχει δεν θα είναι απολύτως απαραίτητη σε συνθήκες ταχείας προέλασης αλλά περισσότερο στις περιπτώσεις εκκαθάρισης πεδίο, ειδικά σε αστικές περιοχές.

(φωτό: militaryphotos.net, δείτε επίσης εδώ και εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου