Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στη διώρυγα του Σουέζ τα ιρανικά σκάφη. Στενό "μαρκάρισμα" από Αμερικανούς.

Εισήλθαν, τελικά, τα ιρανικά σκάφη στη διώρυγα του Σουέζ, ενισχύοντας τις ανησυχίες του Ισραήλ για το ρόλο των Ιρανών στη Μεσόγειο. Σύμφωνα πάντως με ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές, η καθυστέρηση του διάπλου της διώρυγας του Σουέζ από τα δύο ιρανικά σκάφη οφείλονταν στο στενό "μαρκάρισμα" πέντε αμερικανικών σκαφών που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες.
Από την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (κλάση Nimitz), ακολουθούμενο από το καταδρομικό USS Leyte Gulf (CG-55, κλάση Ticonderoga) και το εφοδιαστικό USNS Arctic (T-AOE-8), κατευθύνθηκαν νότια μέσω του καναλιού. Την Παρασκευή το πρωί ολοκλήρωσαν τον διάπλου και έλαβαν θέσεις έναντι των δύο ιρανικών σκαφών τα οποία περίμεναν με τη σειρά τους για να διασχίσουν τη διώρυγα. Εξάλλου, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ακόμα αεροπλανοφόρο που μετέφερε και μεγάλη δύναμη πεζοναυτών, το USS Kearsarge, είχε λάβει θέση απέναντι της Ισμαηλίας (σχεδόν στο μέσο της διώρυγας) αναμένοντας τα ιρανικά σκάφη. Ταυτόχρονα, το USS George Washington και το USS Carl Vinson βρίσκονταν ήδη στον κόλπο του Άντεν.
Κατά τους ισραηλινούς, η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων των Αμερικανών καταδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν οποιαδήποτε ιρανική επιρροή στις εν εξελίξει ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Αφρική. Η κυβέρνηση του Ισραήλ εκτιμά ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν οποιαδήποτε πρόσβαση των Ιρανών στις χώρες που αντιμετωπίζουν εσωτερική αστάθεια δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μεταφέρουν τα ιρανικά σκάφη. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν (και κατά κόρον κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου) οι καθεστωτικές ανατροπές συνήθως παρείχαν εύφορο έδαφος για εξωτερικές παρεμβάσεις που εξέλαβαν τη μορφή απλής ρηματικής υποστήριξης ή και έμπρακτης στρατιωτικής ενίσχυσης με εμφανή ή κεκαλυμμένα μέσα.
Κατά τα φαινόμενα, ο διάπλος της διώρυγας από τα δύο σκάφη (το καταδρομικό Karg και το αντιτορπιλικό Alvand του 12ου στολίσκου του Ιρανικού ναυτικού) δεν πρόκειται να δώσει τέλος στην αμερικανική επιχείρηση παρακολούθησης. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου