Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Eurofighter Tranche III για τη Σαουδική Αραβία;

Η Σαουδική Αραβία είναι πολύ πιθανόν να μετατρέψει την παραγγελία των Eurofighter, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν. Το πετρελαιοπαραγωγό κράτος φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει την υφιστάμενη παραγγελία ώστε να παραλάβει τελικά αεροσκάφη του Tranche III.
Ωστόσο δεκαοκτώ (12 μονοθέσια και έξι διθέσια) από τα συνολικά 72 Eurofighter έχουν ήδη παραδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η BAE στις 17 Φεβρουαρίου η Σαουδική Αραβία φέρεται τώρα να επιθυμεί τα 48 τελευταία από το σύνολο των αεροσκαφών να είναι του Tranche III. Σε αυτή την παρτίδα παραγωγής έχουν ήδη ενταχθεί η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία. Μερικά από τα πιθανά πλεονεκτήματα του τελευταίου Tranche θα είναι η ολοκλήρωση των βλημάτων BVR Meteor, του πυραύλου cruise Storm Shadow και ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης μέχρι το 2015. Το Tranche III αφορά μέχρι σήμερα σε παραγγελίες περίπου 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτά ίσως σύντομα να προστεθεί και η Σαουδική παραγγελία της οποίας το κόστος σίγουρα θα αυξηθεί.
Η Σαουδική παραγγελία (72 μαχητικά πολλαπλών ρόλων, χωρίς το Tranche III) κυμαίνονταν κοντά στα 7,1 δισεκατομμύρια. Αν η μετατροπή όντως πραγματοποιηθεί, τότε θα μιλάμε για μια σημαντική επιτυχία η οποία θα καταστήσει το Eurofighter ακόμα πιο ελκυστικό σε μια διεθνή αγορά με πολλούς πιθανούς αγοραστές, ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου