Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Λιβύη: «Όχι» στην πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης!

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες φέρονται να έχουν απορρίψει την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς φαίνεται ότι – όπως και στο Κόσοβο – η Δυτική υποστήριξη σε κάνει αδιάλλακτο...



Τι είδους διαπραγμάτευση για ειρήνευση μπορεί να διεξαχθεί, τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν επικρατήσει στο πεδίο της μάχης, και απαιτούν ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι και των γιων του!

Η ευθύνη όμως δεν βαραίνει τους ίδιους αλλά τη Δύση. Μόλις το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, φρόντισε με δηλώσεις του να προκαταλάβει (βλ. τορπιλίσει) τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε αυτοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Βρετανοί την παραμονή του Καντάφι, ούτε καν σε μια ενδιάμεση – μεταβατική περίοδο!

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι κυριολεκτικά κωμικοτραγική: Οι Ιταλοί συμπεριφέρονται με τον τρόπο που περιγράφτηκε απέναντι στη Λιβύη, τη στιγμή που υφίστανται παρόμοια συμπεριφορά από τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γερμανούς, στο ζήτημα της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική!

Οι Ιταλοί απαιτούν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία και από τη χώρα (χωρίς καν να δίνουν εγγυήσεις, ώστε να τον πιάσουν στη συνέχεια, να τον δικάσουν και να τον φυλακίσουν) τη στιγμή που αποδείχτηκαν ανίκανοι να το πετύχουν με στρατιωτικά μέσα. Και παρόλα αυτά αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον αντίπαλο που δεν νίκησαν στρατιωτικά!

Οι Γερμανοί, αρνούνται να συμπαρασταθούν στους Ιταλούς στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους λαθρομετανάστες από τη Βόρεια Αφρική. Οι Ιταλοί επιχειρώντας να τους πειθαναγκάσουν εξέδωσαν ταξιδιωτικά έγγραφα (άδεια προσωρινής διαμονής που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με αποτέλεσμα Βόννη και Παρίσι να δηλώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία και ότι θα σταματούν τους λαθρομετανάστες στα σύνορα!

Εν ολίγοις, ο ένας πάει να εκβιάσει τον άλλο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα (επί της ουσίας έχει υποβιβαστεί γεωπολιτικά εδώ και πολύ καιρό, μόνο στην Ελλάδα δεν το καταλαβαίνουν...) λόγω της παράλογης συμπεριφοράς των κρατών-μελών που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά τον χρυσό κανόνα των διεθνών σχέσεων για την απόλυτη κυριαρχία της ισχύος...

Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται. Αν μπορούν θα κληθούν να δεσμεύσουν στρατεύματα για να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά» στο έδαφος, όχι ότι η συμμαχία δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αλλά η αεροπορική ισχύς, μέσα στα αστικά κέντρα έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως προβληματική.

Επειδή όμως τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης τα διακηρύσσουν ενώ ουδέποτε τα τηρούν, έχουν μια τελευταία δυνατότητα. Να λάβουν απόφαση και αν στοχεύσουν την ηγεσία της Λιβύης. Δηλαδή, πλέον η επιδίωξη θα πρέπει να είναι το να σκοτωθεί ο Καντάφι.

Δηλαδή ο παλιός τους σύμμαχος με τον οποίον συζητούσαν για μπίζνες, και ο Μπερλουσκόνι στεκόταν δίπλα του με ύφος που σίγουρα θα ζήλευε ο Μουσολίνι, στις καλές του μέρες...

Πηγή:
www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου